Stel jezelf drie gewetensvragen bij de volgende keer dat je een externe consultant overweegt:

  • Als je niet in staat bent om specialisten uit je eigen team te halen, zit je dan überhaupt nog wel in de wedstrijd, laat staan de juiste?
  • Kan je onderscheidende strategieën ontwikkelen met consultants die gespecialiseerd zijn in jouw industrie?
  • Heb je wel de juiste sparringpartner in een consultant die hetzelfde weet en denkt als jij?

Goed opgeleide generalisten met gezond verstand hebben een aantal zeer pregnante voordelen ten opzichte van doorgewinterde specialisten:

  • Ze denken sneller – Ze hebben een beter getraind analytisch vermogen omdat ze elke keer opnieuw moeten bedenken hoe iets in elkaar zit binnen de tijdspanne van een conversatie.
  • Ze denken anders – Het zijn ‘dwarsdenkers’ en kunnen door ‘geïnformeerd associëren’ nieuwe oplossingen vinden terwijl specialisten ‘rechtuitdenkers’ zijn, die de context van de industrie niet verlaten.
  • Ze confronteren – Door ogenschijnlijk domme vragen te stellen, kunnen generalisten ingesleten maar inefficiënte patronen blootleggen die niemand anders waarneemt.
  • Ze staan stil bij het waarom – Ze vragen eerst naar het ‘Waarom?’ omdat ze willen doorgronden hoe het in elkaar zit. Specialisten slaan vaak het waarom over en steken meteen over naar het ‘hoe’ en ‘waarmee’.
  • Ze dagen uit – Door te komen met voorbeelden uit andere omgevingen laten ze zien hoe het ook kan en welke nog niet platgetreden paden er zijn.
  • Ze zijn creatiever – Creatieveling willen steeds wat anders en worden verveeld van herhaling. Ze storten zich met volle energie op iets nieuws.

De juiste sparringpartner

Laat je daarom assisteren door generalisten die veel verschillende dingen hebben gezien.

Zij kunnen het onderscheidend vermogen brengen terwijl je zelf de industrie kennis hebt en kan beoordelen wat wel en niet werkt.

Die samenwerking is vele malen beter dan de groupthink van een team van allemaal gelijkgestemden.

Wanneer je behoefte hebt aan een "Generalist" op gebied van Algemeen- en Technisch management, neem dan contact op met Hans Schepman.


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK